Koulutettuna hierojana kohtaan paljon erilaisia ihmisiä, eri ammateissa ja erilaisilla liikuntatottumuksilla. Ehdottomasti suurin yksittäinen ammattiryhmä hierojan vastaanotolla on istumatyötä/päätetyötä tekevät ihmiset.
Istuma- ja päätetyön tuomat ongelmat
Pitkäaikaisen istumisen haitat ovat paljon tutkittuja ja tunnettuja. Istuminen kuormittaa kehoa yksipuolisesti ja voi aiheuttaa särkyä ja jännitystä niska-hartiaseudulla, selässä sekä myös lonkissa, polvissa ja nilkoissa. Liian vähäinen kuormitus rappeuttaa nivelrustoja ja haurastuttaa luustoa. Luonnollisesti vähäinen lihastyö myös pienentää lihasmassaa ja siten heikentää lihasvoimaa ja jänteiden lujuutta. Istuva elämäntapa kuormittaa alaselän rakenteita ja hidastaa niiden aineenvaihduntaa. Lisäksi pitkäaikanen istuminen turvottaa jalkoja, koska laskimoverenkierto sydämeen hidastuu.
Näin ehkäiset ongelmien syntymistä
Istumisen ja työn tauottaminen virkistää ja antaa aivoille muuta ajateltavaa. Seisomaan nouseminen ja liikuskelu aktivoivat lihaksia ja vilkastuttavat energia-aineenvaihduntaa. Istumatyötä olisi hyvä tauottaa, vaikka vain asentoa vaihtamalla, noin kerran tunnissa. Kerran päivässä olisi hyvä tehdä jonkinlainen taukojumppakin.
Muista myös terveysliikunnan suositukset työikäiselle eli viikottain kestävyyskunnon parantamista liikkumalla useana päivänä viikossa yhteensä ainakin 2,5 tuntia reippaasti tai 1 h 15 min rasittavasti. Tämän lisäksi lihaskunnon kohentamiseen sekä liikehallinnan kehittämiseen esim kuntosalia, jumppaa, pallopelejä, venyttelyä, tasapainoharjoittelua tai vaikkapa tanssia 2 kertaa viikossa.
Liikunta ja omaehtoinen lihashuolto on parasta mitä jokainen voi itselleen tehdä ja se vähentää huomattavasti tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Hieronta voi olla hyvä lisä ja tuki liikuntaan ja omaehtoiseen lihashuoltoon.
Itselläni lisäkoulutuksena hieronnan erikoisammattitutkinnon osa Niska-hartiaseudun ja pään alueen kipupotilaan toimintakyvyn edistäminen, sisältäen myös purentaelimistön toimintahäiriöt, joten tällaisten ongelmien hoito on minulle tuttua.
Loppuun vielä yksi taukojumppaohje, joka on hyvä kaikille, mutta erityisesti päätetyötä tekeville!
Aktiivista elämää toivottaen
Taukojumpan aika!
1. Lavat liukuun
Lapaliu’utus seinää vasten on hyvää vastapainoa esimerkiksi näyttöpäätetyölle. Se avaa rintaa, laittaa liikettä yläselkään ja ennaltaehkäisee hartiajumeja.
TEE NÄIN:
• Seiso selkä seinää vasten niin, että pakarat ja yläselkä koskevat seinää. Nosta kädet seinälle kyynärpäät koukussa.
• Liu’uta käsiä seinää pitkin ylöspäin kunnes kyynärpäät tuntuvat irtoavan seinästä. Rutista sitten käsiä alaspäin selkälihaksilla. Pidä hartiat kaukana korvista.

2. Naama nurkkaan
Nurkkavenytys avaa rintaa lihastyön avulla.
TEE NÄIN:
• Etsi nurkka ja asetu seisomaan kasvot nurkkaan päin. Nosta kädet kyynärpäät koukussa sivuille, mutta pidä hartiat alhaalla.
• Vie kevyesti rintaa nurkkaa kohti. Tee pumppauksia: jännitä sisäänhengityksellä käsiäsi seiniä vasten ja anna uloshengityksellä käsien joustaa ja rintakehän päästä syvemmälle nurkkaan.
• Tee venytys kolmella eri korkeudella, eli siirrä käsiäsi muutaman pumppauksen jälkeen aina ylemmäs.

3. Kämmenet pöytään
Kyynärvarsien venyttäminen ehkäisee tehokkaasti tenniskyynärpään ja hiirikäden oireita.
TEE NÄIN:
• Tuo kämmenet pöydälle kämmenpuoli alaspäin ja sormet itseesi päin.
• Pumppaa kämmeniä lähemmäs pöydän pintaa ja kauemmas siitä.
• Jätä kämmenet pöydälle ja siirrä niiden päälle lisää painoa.

4. Peppu seinään
Tämä liike venyttää takareisiä ja parantaa nostotekniikkaa – ja näyttää hauskalta, eli sopii myös työkaverien päivän piristämiseen. Liikkeen voi ottaa myös haasteena ja yrittää suorittaa sen mahdollisimman kaukana seinästä.
TEE NÄIN:
• Seiso 15–20 senttimetrin päässä seinästä selkä seinää vasten ja kädet vyötäröllä.
• Pidä selkä ja jalat suorina ja taita lantiotasi taakse niin, että takapuoli koskee seinää. Polvet saavat koukistua aavistuksen.
• Nouse takaisin pystyyn niin, että ojennat lantiosi pakaralihasten avulla.
• Siirry viisi senttimetriä kauemmaksi seinästä ja toista.
