3 vinkkiä uuden sähköauton tai lataushybridin omistajalle – Nordic Plug kertoo

Hankitko juuri sähköauton tai onko lataushybridin mielessä? Tässä kirjoituksessa on muutamia vinkkejä kuinka pitää uudesta sähköajoneuvosta, ja erityisesti sen akustosta, hyvää huolta.

1. Suojaa akustoa lataamalla oikein

Sähköautosta löytyy litium-akku. Akku on tehty eri materiaaleista, kuin perus polttoainekäyttöisen auton lyijyakku ja tämä ero kannattaa pitää mielessä.

Tarkkaile akun lataustasoa

Olet varmasti ollut tilanteessa missä kännykän akku vetelee viimeisiään. Auton akkua ei kannata päästää typötyhjäksi. Ladattavien autojen akut toimivat parhaiten 30-90% varaustasolla. Tämä meinaa, että pitämällä akku aina 100% täynnä tai nollissa, akun elinikä lyhenee.

Älä päästä sähköauton akkua nolliin, vaan lataa autoa ajoissa. (Kuva: Unsplash)

Lopeta lataaminen, kun varaustaso on 100%

On fiksua irroittaa laturi, kun auton akku on täynnä. Miksi? Ylimääräinen lataus vaikuttaa taas negatiivisesti akuston elinikään. Useimmat latauslaitteet ovat kuitenkin sen verran fiksuja, että ne osaavat lopettaa lataamisen kun akku on täynnä. Jotkut latauslaitteet tukevat myös latauksen ajastamista, jolloin lataus katkeaa kun tietty tuntimäärä on saavutettu.

Pikalataa harkitusti

Pikalataus on hienoa! Varsinkin, jos olet reissun päällä ja auton varaus alkaa hupenemaan. Auto vaan huoltiksen pikalaturiin ja lounastauon jälkeen matka voi jatkua. Pikalatausta ei voi kuitenkaan suositella arkilataukseen, vaan hidaslataus on parempi valinta. Pikalaturien korkea latausjännite rasittaa akkua pidemmän päälle. Käytä pikalatausta siis harkitusti.

2. Vältä äärilämpötiloja

Akustot eivät pidä kylmästä tai kuumasta. Suomessa ensin mainittua on hankala välttää. Pyri kuitenkin pitämään autoa katoksessa tai tallissa parhaasi mukaan, erityisesti talvella. Esilämmitä autoa, mikäli se on mahdollista. Esimerkiksi Webasto tarjoaa sähköautoihin lämmittimiä. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kovilla pakkasilla akun normaalikapasiteetista on käytössä noin kaksi kolmasosaa.

Kylmyyttä ei voi Suomessa välttää, mutta sähköautoa kannattaa pitää lämpimässä aina kun mahdollista. (Kuva: Unsplash)

3. Suunnittele pidemmät reissut etukäteen

Suomesta löytyy jo jonkin verran julkisia latauspisteitä, mutta Pohjoismaisiin naapureihin verrattuna määrä on alhainen – erityisesti Lapissa, ja Karjala-Kainuun seudulla. Latauspisteitä rakennetaan lisää, mutta samalla ladattavien ajoneuvojen määrä kasvaa. Moni on ollut tilanteessa, missä on katsottu etukäteen latausasema kartasta ja paikalle saavuttaessa laturi onkin varattu. Pidemmälle reissulle lähtiessä suunnittele siis reitti etukäteen ja ota ylös muutama varalaturin sijainti, mikäli ensimmäinen sattuu olemaan käytössä. Yksi vaihtoehto on voimavirtaan liitettävän kannettavan latauslaitteen hankinta. Latauslaite toimitetaan schuko-adapterin kanssa, jolloin sen voi kytkeä myös normaalin pistorasiaan matkalla. Laturi kulkee helposti mukana takakontissa.

Suunnittele pidempi reitti etukäteen ja varaudu, että latauspiste voi olla varattuna. (Kuva: Unsplash)

Näillä muutamalla vinkillä auton akuston elinkaari pitenee ja auton toimintamatka säilyy hyvällä tasolla ilman murheita akun vaihtamisesta.

Tämän artikkelin on kirjoittanut Nordic Plug Oy (ent. Latinkiin.fi), joka tarjoaa verkkokaupassaan sähköautojen sekä ladattavien hybridien kotilatausasemia. Tutustu heidän yritykseensä alta!

Nordic Plug
NordicPlug.fi

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Yksi vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös Pirkkalan Parhaisiin yrityksiin

Toolx Oy

Toolx Oy maahantuo ja markkinoi laadukkaita työkaluja ja erikoistyökaluja yrityksille Pirkkalasta. Asiakkaina auto- ja konekorjauksen ammattilaiset sekä teollisuus. Kattavasta verkkokaupasta löydät runsaasti tietoa työkaluista!

k&t prosessipuhdistus

K&T Prosessipuhdistus

Kiinteistöjen & Teollisuuden Prosessipuhdistus palvelee kaikissa kiinteistön viemäri- ja putkisto-ongelmissa Pirkanmaalla nopeasti ammattitaidolla. Teemme laadukkaasti viemärien kuvaukset, kuntotarkastukset ja laaduntarkastukset ammattitaidolla.

Kokkovuoren haulikkoampumakeskus

Kokkovuoren haulikkoampumakeskus & Business Shooting Club

Kokkovuoren haulikkoampumakeskus sijaitsee Tampere-Pirkkalan lentokentän ja Satakunnan lennoston välittömässä läheisyydessä. Se tarjoaa neljä skeet-rataa, jossa harjotella ampumista, sekä Business Shooting Club -toimintaa yritysjäsenille.

Jidoka Technologies Oy

Jidoka Technologies Oy

Jidoka Technologies on digitaalisia näyttöratkaisuja ja ohjelmistokehitystä tarjoava yritys Pirkkalasta. Kauttamme saat tulostaulut, LED-näytöt, videoseinät kuin LED-kärryt yrityksesi sekä urheiluseuran tarpeisiin.